Verwerken: uit de draaikolk

Het  leven loopt niet altijd als een kabbelende rivier. Een moeilijke periode, door een verlieservaring bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat je het even niet meer weet. Soms zijn er stroomversnellingen, kom je in een draaikolk of ga je zelfs kopje onder.

Je voelt je minder vaak gelukkig en merkt dat je beperkt bent in je energie.
Je leeft op de automatische piloot.

Het vasthouden, wegstoppen of ontkennen van de pijn van verlies kan leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven en kan zelfs tot lichamelijke en/of geestelijke klachten leiden. De levensstroom naar het hart wordt namelijk geblokkeerd.

Mocht je toe zijn aan verandering en wil je een keerpunt maken dan ben ik de juiste persoon om je daarbij te helpen.
Ik ga graag met je aan het werk!

Ik kan je helpen bij het verlies van:

  • een dierbare
  • een relatie wegens een scheiding of relatiebreuk
  • van je baan of een droom
  • van je gezondheid naar aanleiding van of door een ziekte of een ongeval
  • van bijvoorbeeld een vriendschap, je huis, je (huis)dier of je land van herkomst, et cetera.
  • een kinderwens
  • van een (ongeboren) kind

Ik voelde me na het ritueel lichter, minder zwaar. ~ Loes

Hoe ga ik te werk?
Ik heb kennis en vaardigheden als beeldend kunstenaar en rituelenvormgever. Ik heb een verrassende blik op dingen, ben open mindend en ik ben gezegend met een groot inlevingsvermogen. Ik coach je bij het vinden én markeren van jouw keerpunt en help je om je verlies te verwerken, te rouwen en samen vorm te geven aan je rouw of verdriet. We maken je verlies tastbaar zodat je weer boven water kan komen en adem kunt halen. Je maakt een transformatie door.

Hierdoor leer je hoe je om kunt gaan met je verdriet. Je wordt daarna minder uit koers gebracht door onverwachte gebeurtenissen en kan met een heldere blik de toekomst in kijken.

In totaal zijn er 3 bijeenkomsten of gesprekken:

In het eerste gesprek maken we kennis en onderzoeken we of er een klik is. Ik ontvang je graag in mijn fijne sfeervolle studio in de creatieve broeiplek Haaks te Culemborg (Gelderland). Of ik kom naar een afgesproken plek. Tijdens deze eerste bijeenkomst vertel ik je graag meer over mijn manier van werken en de mogelijkheden die er zijn.

Het tweede gesprek is de intake waarin jouw persoonlijke verhaal alle aandacht krijgt. Ik interview jou en jij hebt natuurlijk ook gelegenheid om vragen te stellen. Eventueel neem je voorwerpen mee die belangrijk zijn. Daarna ontwerp ik, en dat kan ook in co-creatie, een persoonlijk ritueel dat helemaal bij jou past.

Tijdens de derde bijeenkomst zullen we [of: zul jij?] het ritueel gaan beleven. We stemmen de plek en tijd samen af. Er is alles van alles mogelijk: bij de zee, in het bos, bij jou thuis, et cetera.

Wat ik je gun is dat je door dit ritueel te beleven wat orde in de chaos kan komen en er ruimte ontstaat om verder te gaan in het leven; dat de levensenergie ook weer kan gaan stromen. Dat je, kortom, wat later lichter door het leven gaat.

Ritueel voordat de operatie plaatsvond

hart in handen

Ik voelde mij tijdens het ritueel een beetje jarig, dat kwam mede doordat Kathy mij steeds een doosje uit liet pakken, wat heel bijzonder was. Doordat we er vooraf bij gingen stilstaan voelde het minder beladen. Ik heb stress losgelaten. Het was daardoor oké om de operatie aan te gaan, hierdoor had ik minder spanning in mijn lijf. Ik voelde me na het ritueel lichter, minder zwaar. Doordat we hebben stilgestaan bij de revalidatie en het pad dat ik wil gaan bewandelen als ik beter ben kreeg ik een positief gevoel, dit is de eerste stap die ik zet.
Symbolisch hebben we het goed afgerond door de handeling met de zaadjes en het water geven en groeien. Uiteindelijk voelde het alsof ik mezelf een cadeau gaf.
~ Loes

 

Ritueel afscheid van een relatie
 kaart met op de achtergrond het strand
  koffer vol met hartjes op het strand
Het ritueel voelde echt als afscheid. Ik was er een tijdje nog niet klaar voor maar vandaag voelde dat wel zo. Het was emotioneel en heb hiermee een hoofdstuk afgesloten. Het voelt alsof de zee het heeft meegenomen. Ik bleef ook kijken ik delen van mijn brief in het water zag, maar alles was verdween. Het afsluiten met die warme zonnestraal in mijn gezicht zal ik nooit vergeten.
~ Stephanie